1984 De Chinese muur van Max Frisch

 

Na De uitvinding van Wals was Channah een tijdlang "uit de running". Om een mooie traditie niet verloren te laten gaan, besloot Rob het maar eens een keertje zonder haar te proberen. Dat viel niet mee, zoals in het interview in het Lustrum Magazine te lezen valt. Dankzij een fantastische ploeg leerlingen is er toch een voorstelling op de planken gebracht die er zijn mocht.

De Chinese muur bevat eigenlijk twee verhalen. Het eerste verhaal speelt in een soort dodenrijk, waar alle grote heersers uit de wereldgeschiedenis en nog een handjevol historische of literaire personen aanwezig zijn: Napoleon, Iwan de Verschrikkelijke, Emile Zola, Brutus, Cleopatra, Romeo en Julia en vele anderen. Een wat ander personage, de Tijdgenoot, houdt de heersers voor dat ze nooit terug mogen komen op aarde: "uw manier om de geschiedenis te beïnvloeden kan en mag de onze niet meer zijn", want nu kennen we de allesvernietigende atoombom.
Het tweede verhaal speelt aan het Chinese hof, ten tijde van keizer Hwang Ti. Daar wordt de overwinning gevierd op de barbaren, de laatste vijand: Hwang Ti waant zich heerser over de wereld. De aanvoerder van het leger, prins Wu Tsiang, de enige overlevende van de beslissende slag, mag met Mee Lan, de dochter van de keizer trouwen, maar die wil hem niet.
Hwang Ti wil de overwinning vieren met het bouwen van de Chinese muur. In een vertrouwelijk onderonsje met Wu Tsiang wordt duidelijk dat dat een vies zaakje is, alleen maar bedoeld om grof winst mee te maken: de een levert aan het rijk hout, de ander steen. Ze zijn beiden volstrekt corrupt.
Het enige probleem is goedkope arbeiders. Daarvoor zou je een soort opstand moeten hebben: dan kun je je vijanden als dwangarbeiders laten werken.
Op zeker moment klinken schoten van machinegeweren(!). Het volk is in opstand gekomen. Prins Wu Tsiang komt het toneel op en liqui­deert alle aanwezigen.
Als het licht dan weer aangaat komen nog eenmaal de historische personen op. Het laatste woord is dan aan Romeo en Julia, die van het strijdgewoel vluchten in de liefde.

Beluister de complete registratie van de laatste uitvoering van vrijdag

123

Na afloop sprak schoolleider Jaap Veenhuysen de groep toe: 

De sfeer in de kleedkamer was altijd fantastisch. Vlnr Annemarie Kleinhout, Henk Somberg, Bike Feenstra, Maaike Lürsen

Met de hele ploeg werd het decor gebouwd

Wolter Gerungan wist met eenvoudige middelen de meest fantastische costuums in elkaar te zetten

Door de uitbundige grime en kleding is helaas niet meer van iedereen de identiteit te achterhalen.
Vlnr: Maaike, Thomas Spruijt, Henk Somberg, Katelijne, ?, Arnout Lansberg, Jorik Bloem

Maaike Lürsen en Thomas Spruijt

Heleen Beunderman en Ruben Lürsen

Katelijne Künzel

Wolter Gerungan, Heleen Beunderman, Katinoula Stouraïtis, Jorik Bloem en (liggend) Ruben Lürsen