Toneel op het MLA vóór 1972 - de periode Rein Bloem
uit Van pionier tot mammoet, blz 101-102:
(februari 1961) De leerlingen van de bovenbouw konden kiezen uit een groot aantal deelprojecten op school, onder andere het voorbereiden van een revue, waaraan meer dan zeventig leerlingen meewerkten. De regie hiervan was in handen van Rein Bloem, die dat jaar voor het eerst, als leraar Nederlands, aan de school verbonden was. Van 20 tot 23 februari werden de resultaten van het werk getoond. De hele school was in negentiende-eeuwse stijl ingericht, met tentoonstellingen van het werk van de eerste- en tweedeklassers, 's Avonds werden uitvoeringen gegeven van de revue en van andere toneel- en muziekstukken die in de loop van de voorbereidingsweek waren ingestudeerd.
Tot slot moeten nog twee grote toneelhappenings genoemd worden, namelijk Onder het melkwoud van Dylan Thomas, gespeeld in 1962 [het stuk werd, met een groot aantal oorspronkelijke spelers en weer onder regie van Rein Bloem, opnieuw opgevoerd tijdens het 50-jarig jublileum van het MLA - rvd] en De storm van Shakespeare, opgevoerd in april 1964. Onder de bezielende leiding van Rein Bloem werd beide keren door de talloze deelnemende - vaak ook duidelijk talentvolle - leerlingen een niet geringe prestatie geleverd. Ook de decors en de kostuums werden door leerlingen gemaakt, onder leiding van de docenten voor handenarbeid en tekenen Jan van Schoten en Hans Vermaas en van gymnastieklerares Felicia Otter. Het succes van beide stukken was zeer groot, hoewel sommige docenten Onder het melkwoud eigenlijk een te modern en te wreed stuk vonden om met kinderen op te voeren. Het dagblad Het Vrije Volk schreef op 23 april 1964 over de uitvoering van De storm in theater Marcanti:
'Het leek wel of daar op het toneel gisteravond het hele Montessori Lyceum zich had opgesteld. Of alle leerlingen aan de opvoering van Shakespeares spel van toverij "De Storm" hadden meegewerkt. [...] Rein Bloem heeft zijn opvatting over "De Storm" aan de scholieren over kunnen brengen. Hij heeft gestreefd naar echt theater en niet, zoals naar zijn mening ten onrechte zo vaak is gebeurd, naar een allegorisch spel tussen goed en kwaad. [...] De opvoering van het Montessori Lyceum is een fascinerende gebeurtenis geworden.'
Repetitie De storm met Rein Bloem